آرشیو تیر ماه 1400

تازه ترين مقالات در حوزه روانشناسي

شنبه ۲۹ اردیبهشت ۰۳

روش هاي تسلط بر ذهن

 مراقبت كردن از ذهن ممكن است گاهي به فكرمان برسد، اما خيال مي كنيم كه ذهن چيزي خارج از كنترل ما است.

بسياري از ما زمان و انرژي بسيار زيادي را صرف مي كنيم تا از بدن خود خوب مراقبت كنيم و سعي مي كنيم كه بهترين وضعيت بدني و بهترين احساس را داشته باشيم. اما وقتي كه نوبت به ذهنمان مي رسد، چندان توجهي به آن نمي كنيم.

 

كنترل دست چه كسي است؛ شما يا ذهن‌تان؟

آيا مي‌توانيد به دلخواه خود از ذهن‌تان استفاده كنيد؟ و هرگاه خواستيد آن را خاموش كنيد؟ آيا شما از ذهن‌تان استفاده مي‌كنيد يا برعكس؟ آيا قادر به كنترل كامل ذهن‌تان هستيد؟

اگر قادر به كنترل ذهن‌تان نيستيد، پس اين ذهن شماست كه كنترل‌تان را دراختيار دارد. دراين‌صورت، ما ناآگاهانه با ذهن تعيين هويت مي‌كنيم و حتي به اين حقيقت آگاهي نداريم كه برده‌ي آن هستيم. دراين‌حالت، ذهن بسيار مخرب مي‌شود و اين ما نيستيم كه به‌طور نادرست از ذهن استفاده مي‌كنيم، بلكه ما اغلب آن را اصلا به‌كار نمي‌گيريم. برعكس، ذهن ما را به‌كار مي‌گيرد.

فردي كه ذهن او را كنترل كند و قادر نباشد افكارش را متوقف كند، در جدايي آشكار از هستي حقيقي، در دنيايي ديوانه‌وار از مشكلات و كشمكش‌ها زندگي مي‌كند، اما درصورتي‌كه شما ارباب ذهن‌تان باشيد، در حالت «حضور در اكنون» خواهيد بود. دراين‌حالت حضور، در حس يگانگي با هستي و در آرامش به‌سر مي‌بريد. يگانه‌بودن در زندگي در وجوه ظاهري جهان، همراه با دروني‌ترين حقيقت وجودي خويش، كه همانا هستي محض است. حالت حضور در لحظه، نه تنها پايان رنج و كشمكش دائمي دروني و بروني، بلكه پايان بردگي انسان‌ها از بي‌وقفه‌انديشيدن است كه به معناي رهايي و آزادي از سلطه‌ي ذهن است.

 

فوايد تسلط بر ذهن

اگر بتوانيم كنترل ذهن مان را بدست گيريم بر بسياري از مشكلات زندگي فائق مي آييم و  در واقع اين ما هستيم كه ذهن را كنترل مي‌كنيم نه اينكه ذهن ما را كنترل كند و به هر سمتي كه خواست هدايت كند.

 

اگر بتوانيم ذهن مان را مديريت كنيم

نتايج فعاليت هاي مان نسبت به گذشته ارتقا مي يابد؛

حضور در لحظه را بيشتر احساس مي كنيم؛

قدرت تمركزمان افزايش مي يابد؛

ذهن خود را صرف مسائل بيهوده نمي كنيم؛

آرامش بيشتري در زندگي نصيبمان مي شود؛

و بسياري از موارد ديگر كه نتايج تسلط بر ذهن است.

 

روش هاي تسلط بر ذهن

 

براي ذهن خود وقت بگذاريد

در روز، زماني را براي خود و ذهنتان در نظر بگيريد. لبخند بزنيد، كارهاي مرود علاقه تان را انجام بدهيد، به تماشاي فيلم بنشينيد، پياده روي كنيد، به دل طبيعت برويد و به دور از هر چه دست و پاي شما را بسته است، شاد باشيد. چيزي كه حال و هوايتان را تغيير مثبت بدهد. كاري كه حال دلتان را خوب كند. هر كدام اين موارد باعث مي شوند كه ذهن با شادي دروني به آرامش برسد و خود را از دغدغه هايي كه با افكار و اعمال روزانه به او اجبار مي كنيم برهاند. اين كارها هم سلامتي جسم را تضمين مي كند و هم به سلامت روح كمك مي كند.

 

خودتان را در انديشه هاي دوردست كشف كنيد

زماني كه به مراقبه ي ذهن خود مي پردازيد، در واقع آگاهي پيدا مي كنيد كه شما چيزي فراتر از انديشه هستيد. زماني كه به انديشه گوش مي سپاريد، در واقع خود را به صورت عاملي بيروني در نظر مي گيريد و به اين حقيقت دست پيدا مي كنيد كه شما انديشه تان نيستيد. در اين صورت است كه انديشه ديگر نمي تواند بر شما تسلط داشته باشد و شما با اين آگاهي مي توانيد پاياني دهيد بر انديشه ي غيرارادي و ناخواسته!

 

تمام توجه خود را بر اكنون متمركز كنيد

به‌جاي مراقبه‌ي ذهن، مي‌توانيد با جهت‌دادن كانون توجه خود به «اكنون»، به‌سادگي خلأ ذهني به‌وجود آوريد. فقط بايد به‌شدت نسبت به لحظه‌ي حال هوشيار باشيد. با اين كار، شما آگاهي را از فعاليت ذهن منحرف مي‌كنيد و خلأ عدم ذهن را ايجاد مي‌كنيد. حالتي كه در آن بسيار هوشيار و آگاه هستيد، اما نمي‌انديشيد و ذهن كاملا آرام است.

 

با توقف هم‌هويتي با ذهن از ترس‌ها رها شويد

با اينكه وجود ترس براي پيشگيري از خطرات لازم است، اما ميزان زيادي از ترس‌هاي ما فقط ترس رواني است كه مشكل‌ساز هستند. حالت رواني ترس فارغ از هر خطر عيني و حقيقي، داراي اشكال متعددي است: اضطراب، نگراني، تشويش، حالت عصبي، فشار روحي، دلهره، وحشت و غيره. ترس رواني هميشه ناشي از فكر به چيزي‌ست كه ممكن است اتفاق بيفتد، نه ناشي از چيزي كه تاكنون اتفاق افتاده است.

يعني وقتي كه شما در اينجا و زمان حال هستيد، ذهن‌تان در آينده است. اين خلأ و شكاف، باعث ايجاد تشويش و نگراني مي‌شود. بنابراين اگر شما با ذهن‌تان تعيين هويت مي‌كنيد و تماس با نيرو و سادگي زمان حال را ازدست داده باشيد، خلأ ترس، همراه هميشگي شما خواهد بود، اما با قطع هم هويتي با ذهن و تمركز براكنون و حضور كامل در لحظه‌ي حال، ترس‌هاي رواني شما منهدم مي‌شود و احساس آرامش و شعف و سرور جاي آن را خواهد گرفت.

 

تكنولوژي را رها كنيد. 

وابستگيِ بيش از حد به تكنولوژي باعث مي شود استرس شما بيشتر شود، تمركز و كاركرد كمتري پيدا كنيد، خلاقيت شما خشك شود و كيفيت خواب شما پائين آيد. همچنين، اعتياد به اينترنت به عنوان يك مشكل رواني بزرگ شناسايي شده است.

مشكلي كه مي تواند بروي ذهن و روح شما تاثيرات دائمي بگذارد. اينكه بتوانيد زمان هايي را بدون تكنولوژي سپري كنيد مي تواند به تمركز شما كمك كند، استرس را كاهش دهد و شادي برايتان به ارمغان آورد.

 

براي كنترل ذهن ناخودآگاه تمرينات ذهني انجام دهيد

در عصر مدرن امروزي، افراد وابستگي عجيبي به راحتي پيدا كرده اند. هر چيزي را به راحت ترين شكل ممكن خواهان هستند. بيشتر از حافظه هاي مجازي استفاده مي كنند تا ذهن خود و اين باعث شده تا ذهن از خود فعاليتي نشان ندهد و همين دليل باعث فرسوده شدن و خاك خوردگي ذهن مي شود.

هر چيزي هم كه بلااستفاده بماند مانند رودي به مرداب بدل مي شود و سردي در مغز پديد مي آيد. مغز سرد فرد را دچار افسردگي مي كند و ناخودآگاه به سمت مسائلي مي رود كه به اين حال و روز دامن ميزنند. مثل شكست ها و اتفاقات تلخ گذشته و يا دلشوره و اضطراب آينده. تسلط بر ذهن داشتن نيازمند يك ذهن فعال و گرم است، بنابراين هر از گاهي سعي كنيد چند تمرين به ذهن بدهيد تا هميشه سالم بماند و آن را كنترل كرده و به موقع بتوانيد از آن استفاده كنيد.

 

مثبت فكر كنيد.

از آن لحظه هاي كوچك زندگي لذت ببريد. چه عطر چاي در هوا باشد يا لبخند كسي كه دوستش داريد. با توجه بيشتر به اين لحظه هاي مثبت مي توانيد بر نگاه منفي ذهن خود فائق آئيد.

در نتيجه خاطرات مثبت بيشتري در ذهن شما خواهند ماند و اين احساس مثبت تبديل به چيزي هميشگي براي شما مي شود.