چرا امروز و فردا مي‌كنيم؟

تازه ترين مقالات در حوزه روانشناسي

شنبه ۲۹ اردیبهشت ۰۳

چرا امروز و فردا مي‌كنيم؟

 همه‌ي ما گاهي تعلل مي‌كنيم و محققان دريافته‌اند اين مشكل در ميان دانش آموزان و دانشجويان پُررنگ‌تر ديده مي‌شود. تقريبا 25 تا 75 درصد از دانشجويان معمولا در انجام كارهاي خود امروز و فردا مي‌كنند. يك بررسي در سال 1997 نشان داد تعلل كردن، يكي از دلايل اصلي عدم موفقيت داوطلبان در آزمون‌هاي ph.D بوده است.

 

دلايل اصلي امروز و فردا كردن

به درستي آگاه نيستيم چقدر زمان براي انجام كار خود داريم.

به درستي نمي‌دانيم پيامدهاي منفي تاخير يا نتايج مثبت ِ به موقع انجام دادن كاري چيست

دقيقا نمي‌دانيم انجام فعاليت خاصي چقدر زمان مي‌برد.

به اشتباه فكر مي‌كنيم بايد حتما در شرايط روحي يا فكري خاصي باشيم تا بتوانيم آن كار را انجام دهيم.

حتما تا اينجاي مطلب زمانهايي را به خاطر آورده‌ايد كه دست كم يكي از موارد بالا باعث شده كارهايي را به تاخير بيندازيد. مثلا يادتان هست از انجام نظافت خانه طفره رفتيد چون احساس كرديد حوصله و انرژي انجامش را نداريد؟

ما اغلب تصور مي‌كنيم انجام كاري به زمان زيادي نياز ندارد و بعدا مي‌توانيم انجامش دهيم كه باعث مي‌شود به خودمان بقبولانيم كه هنوز خيلي فرصت داريم تا به آن بپردازيم. يكي از بزرگترين عواملي كه منجر به امروز و فردا كردن مي‌شود اين باور است كه فكر مي‌كنيم بايد حتما انگيزه يا رغبت انجام كاري را در زمان خاصي داشته باشيم. واقعيت اين است كه اگر منتظر بمانيد تا چارچوب روحي و فكري خاصي قرار بگيرد تا اقدام كنيد (مخصوصا كاري كه دوست نداريد و باب ميل‌تان نيست)، خواهيد ديد كه انگار هيچوقت آن زمان مناسب فرا نمي‌رسد!

ترديد هم مي‌تواند نقش مهمي در امروز و فردا كردن داشتن باشد. وقتي هنوز مطمئن نيستيد چگونه كاري را انجام دهيد يا نسبت به توانايي‌هاي خود ترديد داريد، ممكن است مشغول انجام كارهاي ديگري شويد و از انجام آن كار اصلي طفره برويد.

 

تاثير منفي امروز و فردا كردن 

آمار نشان مي‌دهد حدود 20 درصد از آمريكايي‌ها اهل امروز و فردا كردن هستند. اين افراد گهگاه دچار تعلل نمي‌شوند بلكه تعلل و امروز و فردا كردن، بخشي از سبك زندگي آنهاست. آنها قبض‌ها را دير پرداخت مي‌كنند، انجام پروژها‌ي بزرگ را تا شب قبل از ضرب الاجل شروع نمي‌كنند، خريد عيد را تا شب كريسمس به تاخير مي‌اندازند و خيلي چيزهاي ديگر.

متاسفانه اين تعلل‌ها مي‌توانند تاثير جدي بر خيلي از جوانب زندگي بگذارند، مثلا وضعيت رواني فرد را به خطر بيندازند. در مطالعه‌اي محققان دريافتند در شروع ترم، دانشجوياني كه اهل تعلل بودند، كمترين ميزان استرس و اضطراب را داشتند اما در پايان ترم، اين قضيه به طرز وحشتناكي تغيير كرد و بيشترين ميزان استرس و اضطراب و حتي احساس ناخوشي مربوط به همين افراد بود.

امروز و فردا كردن نه تنها بر سلامت شما تاثير منفي دارد بلكه مي‌تواند به روابط اجتماعي‌تان هم آسيب بزند. با تاخير در انجام امور در واقع باري بر دوش اطرافيان خود مي‌گذاريد. اگر عادت كرده‌ايد انجام كار مهمي را موكول به آخرين دقايق فرصت‌تان كنيد، آنهايي كه در ارتباط با شما هستند مانند دوستان، اعضاي خانواده و يا همكاران ممكن است از دست‌تان عصباني شوند.

علاوه بر دلايل اصلي تعلل كردن، ما معمولا بهانه تراشي‌هايي مي‌كنيم تا رفتار خود را توجيه كنيم.

 

اينكه چرا امروز و فردا مي‌كنيم، 15 دليل اصلي وجود دارد

نمي‌دانيم چه كاري بايد انجام شود

نمي‌دانيم چگونه انجامش دهيم

نمي‌خواهيم كاري را انجام دهيم

برايمان مهم نيست انجام شود يا نه

برايمان مهم نيست چه زماني انجام شود

حوصله و انگيزه‌ي انجامش را نداريم

عادت كرده‌ايم تا آخرين زمان ممكن صبر كنيم

باورمان اين است كه تحت فشار بهتر كار مي‌كنيم

فكر مي‌كنيم در آخرين دقايق فرصت باقيمانده هم مي‌توانيم انجامش دهيم

نمي‌دانيم چگونه شروع كنيم يا مقدماتش را بلد نيستيم

اصلا فراموش مي‌كنيم كاري را بايد انجام دهيم

بيماري يا ناخوشي را بهانه مي‌كنيم

منتظريم تا زمان مناسبش برسد (از جهت حوصله داشتن و آماده بودن)

براي فكر كردن در مورد آن كار به زمان نياز داريم

انجام كاري را به خاطر انجام كار ديگري به تاخير مي‌اندازيم

 

آدم هايي كه اهل تعلل كردن هستند با بقيه چه تفاوتي دارند؟ 

در بيشتر موارد، تعلل كردن علامت مشكل حادي نيست، بلكه گرايشي است كه همه‌ي ما گاهي دچارش مي‌شويم. اما زماني كه امروز و فردا كردن و پشت گوش انداختن، تاثير جدي روي زندگي فرد بگذارد تبديل به مشكلي جدي هم مي‌شود. در چنين شرايطي، مسئله فقط ضعف در مهارت‌هاي مديريت زمان نيست؛ بلكه دلالت بر سبك زندگي ناسازگار يا سازش نيافته دارد.

آنهايي كه اهل تعلل نيستند روي كارهايي كه بايد انجام دهند تمركز دارند. اين اشخاص داراي هويت فردي قوي‌تري بوده و اهميت چنداني به اينكه «ديگران ما را چگونه مي‌بينند» نمي‌دهند، اما در عوض اعتماد بنفس خوبي دارند و احساس‌شان هم نسبت به خودشان خوشايند است.

آنهايي كه تعلل نمي‌كنند معمولا دقت و وجدان كاري ايده آلي دارند و افرادي كه وجدان كاري خوبي دارند عموما داراي انظباط فردي، پشتكار، سر سختي و مسئوليت پذيري نيز هستند. افتادن در تله‌ي امروز و فردا كردن متاسفانه راحت است اما خوشبختانه راهكارهاي گوناگوني براي مبارزه با آن وجود دارد كه كمك‌تان مي‌كند هر كاري را سر وقت خودش انجام دهيد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.